back to top

Zenica broj stanovnika

Koliko grad Zenica ima stanovnika?

Zenica je jedan od većih bosanskohercegovačkih gradova. Tokom godina broj stanovištva se mijenjao tako da Zenica broj stanovnika uvijek varira.

U posljednjih nekoliko godina zastupljen je veliki broj iseljavanja posebno mladih iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga Zenica, kao jedan od većih bosanskohercegovačkih gradova, bilježi značajan pad broja stanovnika.

Prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva Zenica ima 110.663 stanovnika.

U nastavku možete pogledati detaljnije informacije prema popisu stanovništva iz 2013., 1971. i 1991. godine.

Zenica broj stanovnika 2013

U Zenici je u oktobru 2013. godine živjelo ukupno 110.663 osoba, od toga 92.988 Bošnjaka (84%), 8.279 Hrvata (7,5%), 2.409 Srba (2,2%), dok ih se 1.305 nije izjasnilo (1,2%) i 5.545 ostalih (5%). Bosanskim jezikom govori 100.736 ili 91%, Hrvatskim 6.235 ili 2%, Srpskim 1.172 ili 1% i ostalo 2.371 ili 2,1%.

Također u Zenici živi i 92.906 radno sposobnih osoba, a od toga je zaposleno samo 30.501 osoba ili 32,8%.

Ukupno na području Zenice je popisano 21.710 zgrada.

Na području Zeničko-dobojskog kantona živi ukupno 364.433 osoba, od toga 82,2% Bošnjaka, 12% Hrvata, 1,5% Srba, 0,7% ih se nije izjasnilo i 3,5% ostalih.

Radno sposobnih je 303.990 osoba, a od toga posao ima 100.289 ili 33%.

zenica broj stanovnika
Zenica broj stanovnika

Zenica broj stanovnika 1948. i 1991.

Zenica je po popisu iz 1948. imala  15.550 stanovnika (srez 35.390), a 1991. opština Zenica je imala 145.577 stanovnika (80.337 Muslimana, 22.651 Hrvata, 22.992 Srba, 15.651 Jugoslovena i 4306 ostalih), što najbolje svjedoči o njenom napretku.

Naseljena mjesta u Zenici

Grad Zenicu sačinjavaju sljedeća naseljena mjesta:

Arnauti, Banloz, Bijele Vode, Bistrica, Bistrica Gornja, Briznik, Bukovica, Dobriljevo, Donja Vraca, Donji Čajdraš, Drugavci, Dusina, Gladovići, Gorica, Gornja Gračanica, Gornja Višnjica, Gornja Vraca, Gornja Zenica, Gornji Čajdraš, Gradina, Gradišće, Grm, Gumanci, Janjac, Janjički Vrh, Janjići, Jasika, Jastrebac, Jezera, Jurjevići, Kasapovići, Klopački Vrh, Kolići, Koprivna, Kovačići, Kovanići, Kozarci, Kula, Lašva, Lijeske, Lokvine, Loznik, Ljubetovo, Mošćanica, Mutnica, Nemila, Novo Selo, Obrenovci, Orahovica, Osojnica, Osredak, Palinovići, Pepelari, Peševići, Plahovići, Plavčići, Poca, Pojske, Ponihovo, Ponirak, Puhovac, Putovičko Polje, Putovići, Radinovići, Sebuja, Smajići, Starina, Stranjani , Sviće, Šerići, Šiblići, Tišina, Topčić Polje, Trešnjeva Glava, Vranduk, Vranovići, Vražale, Vrhpolje, Vukotići, Zahići, Zenica i Živkovići.

Naseljeno mjesto Jezera ranije su pripadala općini Teslić koje je poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma ušlo u sastav općine Zenica, a naselje Blatnica je u općini Teslić (Republika Srpska).

Na popisima 1971. i 1981. godine, postojala su i naseljena mjesta: Babići, Čekote, Dolac, Dolipolje, Donja Gračanica, Drinjani, Drivuša, Dvor, Gnusi, Gojakovac, Jagodići, Jelina, Jezero, Jokovići, Klopče, Konjevići, Kopilo, Kovačevići, Krivići, Lađice, Miklići, Mrgodići, Mulići, Orahovičko Polje, Pečuj, Perin Han, Podbrežje, Poratje, Potok, Pridražići, Rajčevići, Raspotočje, Rebrovac, Ričice, Rijeka, Sidica, Spahići, Šušanj, Tuganja, Urije, Varda, Visokovci, Vjetrenice, Vrselje i Vukovići. Ova naselja su na popisu 1991. godine ukinuta i pripojena drugim naseljenim mjestima.

zenica broj stanovnika
Zenica broj stanovnika – Naseljena mjesta u Zenici

Šta posjetiti u Zenici?

Zenica, smještena u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, grad je bogate industrijske i kulturne povijesti, okružen prekrasnom prirodom i zanimljivim lokalitetima. Evo nekoliko mjesta i aktivnosti koje bih preporučio prilikom posjeta Zenici:

Stari Grad Vranduk

Vranduk je povijesni grad koji se nalazi oko 10 km od Zenice. Srednjovjekovna tvrđava nudi fantastičan pogled na rijeku Bosnu i okolni kraj.

Posjetitelji mogu uživati u šetnjama unutar tvrđave, istraživati muzej i uživati u lokalnim gastronomskim delicijama.

Muzej grada Zenica

Muzej sadrži različite eksponate koji prikazuju povijest i kulturu Zenice i okolnog kraja.

Idealno mjesto za one koji žele naučiti više o historiji, arheologiji, etnologiji i industriji regije.

Muzej obuhvaća nekoliko odjeljenja, uključujući arheologiju, etnologiju, povijest, umjetnost i prirodne nauke, čime pokriva širok spektar tema od prapovijesti, preko rimskog i osmanskog perioda, do savremene historije.

Poseban naglasak stavlja na industrijsku baštinu Zenice, koja je kao grad imala značajnu ulogu u razvoju metalurške industrije u regiji.

zenica broj stanovnika
Zenica broj stanovnika

Kamberovića Polje

Veliki gradski park, popularno mjesto za rekreaciju i opuštanje.

Za one koji vole večernje šetnje od noćnih izlazaka onda je Kamberovića polje idealna varijanta za izaći u Zenici jer ovaj park nudi prekrasan prirodni ambijent i svjež zrak.

Kamberovića Polje predstavlja jedno od najpopularnijih i najljepših javnih prostora u Zenici, Bosna i Hercegovina.

Smješteno uz rijeku Bosnu, ovo prostrano zeleno područje služi kao središnje mjesto za odmor, rekreaciju i sportske aktivnosti stanovnika Zenice i njenih posjetitelja.

Područje Kamberovića Polja karakteriše bogatstvo zelenila i uređeni javni prostori koji uključuju šetališta, parkove, sportska igrališta i prostor za piknik.

Bulevar

Glavna prometnica u Zenici, puna kafića, trgovina i restorana gdje možete jesti.

Sebilj u Zenici

Replika poznatog sebilja iz Sarajeva, smještena u centru Zenice.

Sebilj u Zenici, poput svog poznatijeg “brata” u Sarajevu, predstavlja jedan od simbola bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Smješten u samom srcu grada, ovaj sebilj ne samo da služi kao značajan estetski element u urbanoj strukturi Zenice, već je i mjesto susreta, druženja i simbol zajedništva.

Sebilj, tradicionalna osmanska javna česma, ima dugu tradiciju u bosanskohercegovačkoj arhitekturi.

Dok je originalni Sebilj u Sarajevu sagrađen u 18. stoljeću, Sebilj u Zenici je novijeg datuma, ali je izgrađen po uzoru na sarajevski kako bi se očuvala veza s bogatom osmanskom i islamskom tradicijom regije.

Arhitektura sebilja odražava osmanski stil s karakterističnim elementima kao što su kupola i kameni detalji.

Ovakav tip arhitekture predstavlja rijetkost u modernim urbanim sredinama, što sebilju daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost.

U gradovima poput Zenice, sebilji su više od običnih česama; oni su sastavni dio kulturnog i društvenog identiteta. Mjesto gdje se ljudi mogu osvježiti pitkom vodom, Sebilj u Zenici je također popularno okupljalište građana i posjetitelja, mjesto za kratki odmor ili neformalne susrete.

Sebilj se nalazi u središtu grada, čineći ga lako dostupnim i vidljivim kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste.

Okružen je drugim značajnim znamenitostima i uobičajenim gradskim životom, što ga čini savršenim mjestom za početak upoznavanja s gradom.

Sebilj nije samo fizička struktura; on simbolizira gostoljubivost, zajedništvo i poštovanje tradicije. Kao takav, predstavlja bitan dio kulturnog nasljeđa Zenice, podsjećajući kako na bogatu povijest tako i na suvremeni identitet grada.

Smetovi

Smješteni samo nekoliko kilometara od centra grada, Smetovi su jedno od najomiljenijih izletišta posebno ako ne znate gdje otići sa djecom za vikend u Zenici.

Ovo područje je posebno popularno zimi zbog skijanja, ali je također savršeno za planinarenje, piknike i opuštanje u prirodi tijekom cijele godine.

Smetovi, poznato izletište i skijalište, smješteni su u blizini Zenice, na nadmorskoj visini od oko 1.200 metara.

Ova lokacija je omiljena destinacija kako za lokalno stanovništvo tako i za posjetitelje iz drugih dijelova zemlje i regije, posebice zbog svoje prekrasne prirode, svježeg zraka i prilika za rekreaciju.

Gradska arena Zenica

Moderna sportska arena koja služi kao mjesto održavanja raznih sportskih i kulturnih događaja.

Trg Alije Izetbegovića

Centralni trg u Zenici, posvećen prvom predsjedniku neovisne Bosne i Hercegovine.

Zenica je grad koji kombinira povijest, kulturu i prirodne ljepote, nudeći raznolike sadržaje za sve posjetitelje.

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima