back to top

Upoznajte suosnivače CVC Capital Partners-a koji će postati milijarderi

Britanska kompanija za privatni kapital CVC Capital Partners trebalo bi da u petak izađe na berzu Euronext Amsterdam.

Firma je u ponedjeljak objavila svoj prospekt za inicijalnu javnu ponudu (IPO), navodeći raspon cijena između 14 i 16 dolara (13 do 15 eura) po dionici i procjenjujući kompaniju od 14 do 16 milijardi dolara. Ako IPO stigne na tržište na sredini tog raspona, ugovor će napraviti dva nova svjetska milijardera, suosnivače kompanije Donalda Mekenzija i Rolija van Raparda.

Mekenzijev udio od 6% nakon IPO-a vrijedjeće 890 miliona dolara, po toj cijeni. Mekenzi, koji se povukao s mjesta kopredsjedavajućeg kompanije 13. februara, ali je i dalje u upravnom odboru kao počasni kopredsjedavajući u neizvršnom svojstvu, takođe prodaje dio dionica u vrijednosti od 130 miliona dolara (prije oporezivanja). To bi moglo porasti za još 20 miliona dolara ako kompanija iskoristi svoju opciju prevelike dodjele. S obzirom da je CVC baziran u britanskoj kruni u zavisnosti od Džersija, on vjerovatno neće morati da plati porez na kapitalnu dobit na te prodaje. U kombinaciji s njegovim prijavljenim vlasništvom nad superjahtom Grace od 171 stopa, vrijednom 23 miliona dolara prema VesselsValueu, Forbes procjenjuje da Mekenzi (67) rođen u Škotskoj vrijedi najmanje milijardu dolara.

Van Rapard, 63-godišnji upravljački partner i drugi kopredsjedavajući, s druge strane, ne prodaje nijednu od svojih dionica. Njegov udio od 6,7% vrijedjeće milijardu dolara. Kao i Mekenzi, on takođe posjeduje jahtu, 184 stope Blue II, čija je vrijednost procijenjena na 32 miliona dolara po VesselsValue. On posjeduje 50% broda, dok drugu polovinu drži kolega suosnivač CVC-a Stiv Koltes preko svoje porodične kancelarije Kaltroco sa sjedištem u Džersiju. Jahta takođe može ploviti kroz morski led u polarnim regijama i ima saunu, parno i tursko kupatilo.

Rođen na karipskom ostrvu Kurakauu, holandski biznismen – čije je puno ime Louis Rodolph Jules Ridder van Rappard – živi u Londonu. Njegova porodična kancelarija Steflot sa sjedištem u Luksemburgu imala je 224 miliona dolara neto knjigovodstvene vrijednosti od posljednje poreske prijave u decembru 2022, uključujući investicionu firmu Imker Capital. Sveukupno, Forbes procjenjuje da Van Rapard vrijedi najmanje 1,2 milijarde dolara.

Prije IPO-a, CVC će takođe isplatiti dividendu od 327 miliona dolara (prije oporezivanja) svojim akcionarima – isplata koja bi iznosila po, otprilike 23 miliona dolara za Mekenzija i Raparda i 14 miliona dolara za Koltesa.

CVC je osnovan 1981. godine kao evropska operacija Citicorp Venture Capitala, ogranka banke Citigroup. Godine 1993, Mekenzi, van Rapard, Koltes i pet drugih suosnivača (svi su od tada napustili kompaniju) kupili su posao i razvili ga kao CVC Capital Partners, prikupljajući svoj prvi fond od 630 miliona dolara 1996. i promijenivši fokus privatnom kapitalu. CVC sada ima 198 milijardi dolara imovine pod upravljanjem sa kancelarijama u 29 gradova na šest kontinenata. Najpoznatija je po ulaganjima u sport, od otkupa trkačke serije Formule 1 2006. godine u iznosu od 2 milijarde dolara – koju je prodala Liberty Media za 8 milijardi dolara (vrijednost preduzeća) 2016. – do ugovora od 2,1 milijardu dolara sa španskom fudbalskom ligom. La Liga 2021. za smanjenje TV prava za 8,25% u narednih 50 godina.

CVC-ov holding uključuje maloprodaju hrane za kućne ljubimce Petco, koju je kupio zajedno sa kanadskim penzionim fondom za 4,6 milijardi dolara 2015. godine; internetsku univerzitetsku platformu Multiversity, koju je kupio od italijanskog milijardera Danila Iervolina 2021; švajcarski luksuzni proizvođač satova Breitling; plus druge sportske investicije visokog profila, uključujući Žensku tenisku asocijaciju i kriket tim indijske Premier lige Gujarat Titans.

“Kada smo osnovali CVC ranih 90-ih, bila nam je ambicija da stvorimo višegeneracijsko poslovanje koje će nastaviti da cvjeta dugo nakon što osnivači odu”, rekao je Mekenzi u izjavi u kojoj je najavio svoj odlazak u februaru. “Vjerujem da smo to postigli. Posao je u jako dobrom stanju i u dobrim rukama.”

U 2023. godini, CVC je prijavio prihod od 1,2 milijarde dolara, koji se uglavnom sastoji od 976 miliona dolara naknada za upravljanje, i EBITDA (zarada prije kamata, poreza, amortizacije) od 692 miliona dolara. Iako je to povećanje od 3,5% u odnosu na 2022. godinu, mnogo je manje od velikih kompanija za upravljanje imovinom kao što su BlackRock i Blackstone, ili čak evropskih kolega poput švedske privatne investicijske kompanije EQT – svi imaju godišnji prihod od najmanje 6 milijardi dolara.

“Oni imaju višestruki pristup. Daju privatne kredite, pružajući kreditne mogućnosti kompanijama u kojima ne žele nužno da uzimaju kredite od banaka. Oni takođe imaju prilično velike infrastrukturne mogućnosti na kojima rade”, kaže Din Kim, šef istraživanja kapitala u brokerskoj kući William O’Neil.

Infrastruktura je rastuća klasa imovine za privatni kapital, a BlackRock je u januaru najavio ugovor vrijedan 12,5 milijardi dolara za kupovinu Global Infrastructure Partners fokusiranih na infrastrukturu. Prošlog septembra, CVC je kupio 60% udjela u holandskoj infrastrukturnoj investicionoj kompaniji DIF Capital Partners za nepoznat iznos.

Globalne prijetnje za IPO

IPO CVC-a mogao bi biti ugušen pojačanim tenzijama na Bliskom istoku i tržišnim pesimizmom u vezi s smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u, što je povuklo cijene dionica BlackRock-a i Blackstonea za 7% i 4%, respektivno, u posljednjih mjesec dana. Ali u Evropi, gdje se očekuje da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro smanjiti stope, mogao bi doći do snažnijeg rasta za menadžere imovine poput CVC-a.

„Evropski upravitelji imovinom trebali bi dugoročno dobro poslovati jer je ECB na putu da snizi stope“, dodaje Kim. “A kada se to dogodi, prikupljanje sredstava postaje lakše, postoji više likvidnosti na tržištu. Novac mora otići negdje gdje može donijeti povrat.”

Najveći dioničar u CVC-u je javna dionička kompanija Blue Owl Capital koja je kupila 10% udjela u nekoliko podružnica CVC-a za oko 1,1 milijardu dolara u novembru 2021. Ona trenutno drži 8% udjela koji će vrijedjeti 1,2 milijarde dolara po srednjoj cijeni. Firma, koja je kovala dva milijardera – Daga Ostrovera i Majkla Riza – otkako je izašla na berzu 2021. godine, takođe će kupiti još dionica u IPO-u za otprilike 170 miliona dolara, dajući joj 9,1% udjela nakon transakcije.

Iako nije tako bogat kao Mekenzi i van Rapard, Koltes – jedini drugi suosnivač koji i dalje ima ulogu u CVC-u – takođe će dobiti značajno povećanje svoje neto vrijednosti. Njegov udio od 4,2% nakon IPO-a vrijedjeće 620 miliona dolara prosječno, plus otprilike 30 miliona dolara (prije poreza) od prodaje dionica, što bi moglo porasti na 34 miliona dolara s prekomjernom dodjelom. Ovaj 68-godišnji Amerikanac odstupio je s mjesta kopredsjedavajućeg CVC-a u januaru 2022. i sada služi kao počasni kopredsjedavajući uz Mekenzija u neizvršnoj ulozi. Njegova porodična kancelarija, Kaltroco, takođe je investirala u mediteranski lanac brzih restorana Taim, savjetodavnu firmu za spajanja i prezimanja u autoindustriji Dave Cantin Group i njemačku VC firmu 468 Capital.

“CVC je odavno prerastao zavisnos od bilo kojeg pojedinca ili grupi pojedinaca. Firma privlači, motiviše i energizuje kolekciju talenata bez premca. Za sve što mogu da uradim dobro, u firmi ima desetine onih koji to mogu da urade bolje”, rekao je Koltes u izjavi kada je podnio ostavku u januaru 2022.

Dvojica dugogodišnjih izvršnih direktora CVC-a, Rob Lujas i Javier de Jaime Guijarro, zadržaće sve svoje dionice u firmi nakon IPO-a. Njihovi ulozi će iznositi 530 miliona dolara, odnosno 520 miliona dolara, po srednjoj cijeni.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima