back to top

Štitnjača i paratiroidne žlijezde

Štitnjača je najveća među endokrinim, odnosno žlijezdama s unutarnjim lučenjem. Nalazi se u prednjem dijelu vrata, neposredno uz bočne dijelove grkljana i početak dušnika. Sastoji se od lijevog i desnog režnja koji su karakterističnog kruškolikog oblika. Spaja ih jedan suženi dio koji je bliži donjim polovinama režnjeva. Širi krajevi režnjeva su okrenuti prema dolje.

Težina štitnjače je od 20 do 40 grama i obično je veća u žena (najduži promjer režnjeva ove žlijezde je oko 6 cm). Prednja strana mu je prekrivena kožom i vezivnim tkivom. Stoga se vrlo lako može napipati, pogotovo u slučajevima kada je povećan. Režnjevi su obavijeni kapsulom, pričvršćeni su za grkljan i dušnik, pa se pokreću pri gutanju i govoru.

Struktura štitnjače uključuje mnoge žljezdane mjehuriće (folikule), koji su ispunjeni polutekućim proteinskim sadržajem. Upravo taj sadržaj sadrži hormone štitnjače: tiroksin i trijodtironin.

Paratireoidne žlijezde pričvršćene su na stražnje strane režnjeva štitnjače i okružene su kapsulom poput samih režnjeva. Obično ih ima četiri, po dva iza svakog režnja, donjeg i gornjeg. Zanimljivo im je da tijekom života mijenjaju boju. Kod novorođenčadi su grimizne boje, a kod odraslih žutosmeđe.

Vrlo su mali, 4‒5 mm, ovalnog oblika i teško vidljivi u usporedbi s tkivom štitnjače. Oslobađaju paratireoidni(e)hormon, paratiroidni hormon ili PTH (razni nazivi).

Sadržaj štitnjače vrlo je hormonski aktivan. U njoj se taloži hormon štitnjače koji ima velike količine joda. Režnjevi su obavijeni ovojnicom ili kapsulom, a stijenke folikula (folikula) sastoje se od žljezdanog epitela.

Štitnjača je izuzetno bogata krvnim i limfnim žilama. U jednom satu kroz njega prođe 5‒6 litara krvi, a poznato je da je to otprilike ukupna količina krvi u ljudskom tijelu.

Veliki utjecaj na ovu žlijezdu ima hormon iz prednjeg režnja hipofize, a to je tireostimulin. S tim u vezi je i činjenica da poremećaj u radu štitnjače nije uvijek izravno povezan s njezinom unutrašnjosti, već jednu od važnijih uloga ima upravo spomenuti hormon hipofize.

Tri hormona koja luči štitnjača su tiroksin, trijodtironin i kalcitonin.

Prva dva utječu na sam proces rasta i razvoja, kao i na višu razinu metaboličke i energetske potrošnje. Kalcitonin smanjuje razinu kalcija u krvi te zajedno s parathormonom i vitaminom D regulira proces okoštavanja kostiju.

Tiroksin je iznimno važan ne samo za fizički nego i za psihički razvoj čovjeka. Njegov nedostatak kod djece dovodi do pojave hipotiroidnog kretenizma, ozbiljne bolesti središnjeg živčanog sustava. U odraslih se javlja miksedem, prepoznatljiv po tipičnoj konfiguraciji lica, promuklom i usporenom govoru te suhoj koži.

Osim toga, tiroksin također potiče kataboličke procese ugljikohidrata i masti i tako štedi proteine. Ako ih nema, onda on katabolizira proteine. Tada se u staničnim organelama zvanim mitohondrijima u najvećoj mjeri odvijaju oksidativni procesi pri čemu dolazi do velikog oslobađanja energije u stanicama.

Paratireoidne žlijezde su veličine zrna pšenice i tako su pričvršćene na štitnjaču i luče parathormon. Regulira metabolizam kalcija i fosfora u tijelu, odnosno održava normalnu razinu ova dva minerala u kostima i krvi.

Parathormon smanjuje reapsorpciju fosfora iz urina i aktivira osteoklastičnu razgradnju kostiju, čime se podiže razina kalcija u kostima. Pojednostavljeno rečeno, parathormon regulira razinu kalcija i fosfora u krvi.

Ako je razina kalcija u krvi snižena, paratireoidne žlijezde luče više svog hormona, što će dodatno potaknuti osteoklastnu razgradnju kosti i tako će se kalcij iz kostiju taložiti u krvi. Ako je razina kalcija u krvi povišena, smanjit će se lučenje parathormona, a time i otpuštanje kalcija iz kostiju u krv.

Priroda se, kao i uvijek, pobrinula za regulaciju procesa unutar živog bića.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima