back to top

Stari Grad Vranduk – Čuvar ulaza u Srednju Bosnu

Dobro došli u Stari  Grad Vranduk

Ako ste zaljubljenici u historiju, onda će vam goditi jedan kratki “izlet”  u nastavku u Stari Grad Vranduk koji je u posljednje vrijeme posebno oživljen raznim događajima.

Pomoću njih možete na zabavan način saznati kako je bilo živjeti u prošlo doba, kakav se život odvijao u tvrđavi Vranduk, kao i o ključnim ličnostima u historiji grada, ali i države.

Stari Grad Vranduk se nalazi u Zenici, i jedna je od popularnih znamenitosti u Zenici. U njemu se  u prošlosti odvijao bogat život.

Ulaskom u tvrđavu tačno možete osjetiti duh prošlih vremena, a tu je razni sadržaj pomoću kojeg možete doživjeti određene trenutke.

U tvrđavi Vranduk možete iskusiti kako je biti pisar, šta su nosili kraljevi, kakve su se stvari koristile ili oružje.

Tvrđava je inače proglešena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ovo mjesto vas može inspirisati, oduševiti, ali najviše će vas vratiti u davna vremena. Na trenutke ćete imati osjećaj kao da ste živjeli u to doba.

Dobro došli u Stari Grad Vranduk!

stari grad vranduk
Stari grad Vranduk

Gdje se nalazi  Stari Grad Vranduk i kako doći do njega?

Stari Grad Vranduk koji je čestog naziva “Čuvar Grada”, nalazi se svega 14 kilometara od Zenice, pa ako vas put navede u Zenicu nemojte propustiti da posjetite Stari Grad Vranduk, gdje se nalazi tvrđava Vranduk, jedna od znamenitosti u Zenici.

Tačnije, nalazi se  10 km nizvodno od centra Zenice, na lijevoj strani doline rijeke Bosne koja ovdje ima izgled klanca.

Ovaj Stari Grad izgrađen je na stijeni iznad klisure i prkosi vremenu i mjestu. Prvobitno ovaj grad je bio banski pa kraljevski.

Zanimljivo je da je ovaj grad bio jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne.

Tokom izgradnje tvrđave, vodilo se računa o njenom mjestu izgradnje, te je ona tada napokon izgrađena na veoma važnom putnom pravcu sa ciljem kontrole putne komunikacije.

Tvrđava ima specifičan izgled, prelijepu ali i tajnovitu unutrašnjost i stanovnici Zenice su zaisigurno ponosni ovom tvrđavom koja je tu ostala kao znak raznih historijskih događaja na ovim prostorima.

Već smo spomenuli da je mnogi nazivaju Čuvar Grada, a to je svakako sa razlogom, jer je prije služila kao odbrana i zaštita, a i dan danas ima simbol zaštite.

stari grad vranduk
Stari grad Vranduk

Prošlost Starog Grada Vranduka i historijski događaji

Za početak jedna zanimljivost – Naziv Vranduk je ustvari nastao od riječi “branduk” što znači braniti, odbrana. Pa je Stari Grad, odnosno tvrđava Vranduk u pravom smislu riječi čuvar i odbrana od neprijatelja.

Ova tvrđava  podignuta je krajem 14. stoljeća u župi Brod, jednoj od 7 župa srednjovjekovne Bosne. Kako smo već pomenuli, prvo je bila banski, a zatim i kraljevski grad.

Ime Vranduk prvi put spominje se 1410. godine. U blizini Vranduka razvio se sistem odbrambenih mjesta i unutar tih zidina manje naselje naziva  sotto Vranduch.

Ovo mjesto je specifično po tome što su u njemu bosanski kraljevi potpisivali ugovore i izdavali povelje.

Kada su u pitanju Osmanlije, oni su Vranduk zauzeli 1463. godine. Zanimljivo je spomenuti da je Eugen Savojski zaobišao Vranduk jer je znao da će ga teško osvojiti.

Početkom 18. stoljeća osnovana je Vrandučka kapetanija. U 18. i početkom 19. stoljeća Stari grad Vranduk  je služio kao zatvor za političke krivce.

Austrijske trupe su 1878. godine zauzele Vranduk i u njemu držale posadu do 1890. godine kada je  Vranduk i napušten.

U prošlosti Vranduk je bio često na meti napada neprijatelja, ali ga nisu mogli lako osvojiti. Sve ovo ukazuje kako su Stari Grad Vranduk i tvrđava toliko dobro napravljeni.

Inače,  veće trgovačko–obrtničko naselje izvan  zidina Vranduka je nastalo u selu Varošišću, oko 2,5 km udaljeno od utvrđenja u Vranduku. Tu su franjevci osnovali samostan i sredinom 15. stoljeća sagradili Crkvu sv. Marije.

Vratimo se u  15. stoljeće, kada je   Kralj Tomaš  Vranduku posvetio posebnu pažnju: ispod grada je podigao Crkvu sv. Tome, svog zaštitnika, za koju je od pape dobio posebne povlastice, grad je preuredio a bedeme ojačao i time je možda označen jedan novi period.

stari grad vranduk
Stari grad Vranduk i okolina

Vanjski i unutrašnji izgled Starog Grada i tvrđave Vranduk

Stari grad pripada brdskom tipu uređenja. U srednjem vijeku su neki dijelovi kule bili drugačiji, dok su neki i dan danas u izvornom obliku.

Tako je glavna kula bila viša, a pojedini prostor pregrađen zidom. Mala kula i istočni zid kasnije su nadograšeni u svrhu zaštite ulaza u tvrđavu.

U sklopu obora nalazilo se više objekata različite namjene, a pronađeni su i ostaci „Dizdareve kuće“.

Nakon što uđete u veliku kulu vidjet ćete razno oružje i alat koji se koristio u srednjovjekovnom periodu, pored toga posuđe i viteška odora.

Nakon što se popnete uskim stepenicama koje vode do drugog sprata moći ćete vidjeti kako je izgledala kraljevska odora a postavka stola reći će vam kako su njihove kraljevske večere izgledale.

Na trećem spratu možete saznati kako je izgledalo biti pisar u tom dobu, tu se nalazi i pisareva uniforma, stol za pisanje, stara hartija, pero i sve ostalo što je tada bilo potrebno jednom pisaru.

Ako se pitate šta se još  nalazi u velikoj kuli: kriptoriji, ognjište, objedavaonica, kovačnia – samo su neki od sadržaja u tvrđavi.

Također unutar tvrđave možete često pronaći i modernu tehnologiju gdje možete saznati više informacija o Vranduku, poput kompjutera, televizora i tableta.

U maloj kuli ima trodimenzionalna mini postavka kuhinje u srednjovjekovnoj državi. Popravljeni su mete, strijele, lukovi, sve ono što bi moglo biti za očuvanje duha srednjovjekovne Bosne u tvrđavi.

U ovoj tvrđavi možete iskusiti prošlost sa poređenjem sadašnjosti.

Unutar zidova Starog grada pronađeni su brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze,i nalazi su pohranjeni u  Muzeju grada Zenice.

Ono što je zanimljivo jeste da u Starom Gradu, tvrđavi Vranduku, nalazi muzej na tri sprata.

stari grad vranduk
Ulaz u Stari grad Vranduk

Muzej na tri sprata u tvrđavi Vranduk

Cijela Tvrđava Vranduk je ustvari muzej.

Možda ćete pomisliti da je ova tvrđava mala,  međutim čitavo mjesto mnogo je sadržajno, te se u unutar tvrđave nalazi muzej na čak tri sprata, sa velikim brojem zanimljivih eksponata, među kojima se izdvaja jedan ugovor o trgovini potpisan 1449. godine od strane kralja Tomaša što može biti zanimljivo ljubiteljima historije.

Tu se nalaze i topovska cijev, okovi i još nekoliko autentičnih predmeta, kao i veliki broj replika, poput kraljevske trpeze, nošnji i drugih srednjovijekovnih predmeta, koji savršeno pokazuju život ovog perioda.

Tako da, ako volite duh prošlosti, onda se svakako zaputite u ovaj muzej.

Stara Džamija Sultan Mehmeda II El Fatiha

Vrandučka stara džamija poznata i kao Džamija sultana Fatiha sagrađena je nakon što su 1463. godine Osmanlije osvojile Vranduk.

Vrandučka džamija je bila tvrđavska džamija sagrađena odmah uz tvrđavu. Ovakve džamije obično nisu imale česmu, već bunar koji se nalazio u okviru tvrđave.

Ova džamija je  udaljena 10 kilometara od Zenice,  a zvanično je prvi put spomenuta pod nazivom Časna džamija u popisu bosanskog sandžaka iz 1604. godine.

Nije tačno poznato kada je izgrađena, a bila je mjesto za vjerske potrebe članova posade Vradučke tvrđave. Ova džamija posebna je zbog položaja i veličine tvrđave Vranduk koja je izgrađena na stijeni, tako da nije bilo dovoljno prostora da se u njoj izgradi i džamija.

Džamija pripada tipu džamije sa drvenim dvostranim mahfilom i drvenom munarom. Jedna od karakteristika ove džamije su njena dva ulaza –sa sjeverne i sa zapadne strane.

Džamija je, kao i svi objekti u Vranduku, imala strmi četverostrešni drveni krov pokriven šindrom. Nešto kasnije džamija je uređena, te  je izmijenjen nagib krova i vrsta krovnog pokrivača.

Veliki broj imama ove džamije su bili iz obitelji Imamovića u Vranduku. Zanimljivo je pomenuti da se u ovoj porodici  se čuva berat (pismo, povelja) izdan od strane bosanskog valije Silahdar Abdulah-paše, u mjesecu muharemu 1195. (1780. /1781.)

stari grad vranduk - čuvar ulaza u srednju bosnu
Stari Grad Vranduk - Čuvar ulaza u Srednju Bosnu

Obnova Careve džamije u Vranduku

JU Muzej grada Zenice organizirala je nedavno  radove na obnovi krova Careve džamije u Vranduku odnosno Satre džamije koju je izgradio Sultan Mehmed II El Fatih.

Džamija je  nacionalni spomenik kulture Bosne I Hercegovine. Obnove su počele nakon  što je Federalna vlada obezbjedila 10.000,00 KM, a Grad Zenica odobrio isplatu 8.400,00 KM, koliko je nedostajalo za kompletiranje finansijske konstrukcije.

Radovi na krovu Careve džamije u Vranduku uspješno su okončani, šindra i pokrov su u potpunosti zamijenjeni, čime je ovaj spomenik zaštićen na duže staze, te siguran za posjetioce.

Napominjemo da je ovdje riječ  o još jednoj uspješnoj realizaciji projekata zaštite nacionalnih spomenika, nakon tvrđave Vranduk i zeničke sinagoge.

Stari Grad Vranduk, kulturni događaji i turizam

Posljednjih godina dosta se radilo na tome da Stari Grad Vranduk ponovo udahne život, pa su se održale brojne manifestacije, događaji, predstave i slično.

Dakle, potpuno je oživljen duh prošlosti kroz razne organizirane događaje kako bi stanovnici Zenice ali i svi ostali koji dođu, upoznali bolje Stari Grad Vranduk i bitne događaje, ali i ličnosti iz prošlosti.

Ovo je posebno važno za kulturu grada, edukaciju, pogtovo mladih koji na zabavan i edukativan način mogu mnogo saznati o hitoriji svoga grada i države.

Ovdje časovi historije postaju zanimljivi.

Stari Grad Vranduk je mjesto koje trebate vidjeti, posjetiti, doživjeti…

Stari Grad Vranduk je jedno od mjesta u Zenici koja trebate vidjeti, a tu su razne druge znamenitosti i mjesta koje već danas trebate dodati na svoju listu posjeta.

Poželite li se barem nakratko “vratiti” u prošlost i doživjeti stara vremena, znajte da su vam vrata Tvrđave Vranduk uvijek otvorena.

Pročitajte i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima